خرید و فروش حق ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو؛ حواشی تازه در بازاری آشوب زده


برنامه‌های وزارت صمت در دولت‌های دوازدهم و سیزدهم برای کاهش تقاضای خرید خودرو، تاکنون چندان نتیجه‌بخش نبوده است. پس از اجاره کارت ملی برای شرکت در قرعه کشی خودرو، اکنون نوبت به فروش حق ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو در قالب حواله خودرو رسیده است. موضوعی که به دلیل اختلاف قیمت زیاد میان کارخانه و بازار، بسیاری را برای خرید وسوسه می‌کند.
مطابق تصمیم وزارت صمت از سال گذشته، متقاضیان خرید خودرو بایستی پیش خرید خود را در قالب سامانه یکپارچه خودرو انجام دهند. پس از انجام پیش ثبت نام و در صورت داشتن شرایط خرید خودرو، متقاضیان می‌توانند اتومبیل مد نظر خود را براساس اولویت انتخاب کنند. موعد تحویل خودروها نیز مدتی بعد به متقاضیان اعلام خواهد شد. نخستین طرح سامانه یکپارچه مدتی پیش به اتمام رسید و اکنون مرحله دوم فروش در سامانه یکپارچه خودرو در شرف برگزاری است.

آگهی‌های فروش حق ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو رواج می‌یابند

پس از پایان مرحله اول ثبت نام در این سامانه، اکنون آگهی‌های فروش حق ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو قابل مشاهده در پلتفرم‌های مجازی است. بنابر ادعای این آگهی‌ها، متقاضی می‌تواند هزینه‌های ثبت نام را پرداخت کند و به جای مالک خودرو در زمان مقرر اتومبیل ثبت نام شده را تحویل بگیرد. با این حال چنین اقدامی غیرقانونی است و جنبه کلاهبرداری دارد. تمامی ثبت نام‌ها در سامانه یکپارچه خودرو براساس کدملی اشخاص صورت می‌گیرند و فرد دیگری نمی‌تواند اتومبیل را تحویل بگیرد.
موضوع جدیدی که در دور دوم عرضه اتومبیل در سامانه یکپارچه خودرو مطرح شد، مالیات بر عایدی خودرو است. براین اساس تمامی خودروهای فروخته شده در این سامانه شامل مالیات بر عایدی خودرو می‌شوند. اتخاذ این تصمیم به منظور کاهش وجهه سرمایه‌ای خودرو و تبدیل آن به یک کالای مصرفی است. با این حال نتیجه چنین تصمیمی را در آینده نزدیک و از طریق نوسان قیمت خودرو در بازار خواهیم دید.